Известие

Collapse
No announcement yet.

Скоростна кутия M32 в Alfa 159

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

Първоначално публикувано от МИТАКА1654 Покажи съобщение
    Еба,това ще бъде гадно.Няма ли някаква защита?
    Успокоителното в случая е това, че системата предупреждава, че няма да се заключи воланът поради незнайни причини.

Досега пък никога не ми е отказвало заключването.

Ама рано или късно, ще и хвана спатиите, както на онова "hill holder unavailable" което вече не ми се появява.
    Last edited by ecotronic; d.m.y г., 21:55.

159 1.8 MPI
    166 2.0 TS (ex)

Comment

Taя "екстра" за заключването на волана аз бих я премахнал генерално.
      По-добре да ми откраднат колата, отколкото да ми се заключи волана със 180.
      А и всъщност кой краде алфи?
      156 2.0TS

Comment

Би трябвало да има механично обезопасяване - проста лостова система или жило между гнездото на ключа и ключалката на волана така, че ако има ключ в гнездото, ключалката да не може да се задейства, каквото и да прави управлението и.

Но доколкото ми е известно, такова нещо няма.
        Last edited by ecotronic; d.m.y г., 22:25.

159 1.8 MPI
        166 2.0 TS (ex)

Comment

В упътването и за ползвател и сервизното пише че веднъж отключен воланът и потеглила колата дори да не разпознава ключа няма да изгаси принудително нито двигател нито ще заключи волан.
          При гасене на двигателя обаче 3 секунди след изваждане на ключа, заключва волана.Ако колата се движи също не заключва волана дори при неработещ двигател и неразпознат ключ.

Двигателя работи ли не заключва волана.

А единствения случай е ако ви изгасне или вие изгасите двигателя и дори изключите от контакт и когато колата се движи по инерция и скоростта падне под 5 кмч, мисля на 3кмч заключва волана .

На мен ми се случвало веднъж предизвикано от мен- пуснах съединителя рязко колата потегли леко с 5-6-8кмч, но двигателя изгасна при което аз натиснах съединителя и копчето за стартиране , но много леко и изключих от контакт като всичко угасна, точно преди да спре колата волана се втвърди -скоч их на спирачката но и без нея колата щеше да спре до 0.5-1.5 метра.Почти нямаше движение.

Та няма как да се заключи волана и да не можете да управлявате колата.

Тогава и аз се оцъклих и седнах да си прочета дали няма да ме изненада със 90-130кмч...

А пък ключа не можете да го извадите защото колата го заключва...
          Аварийното вадене на ключа е вадите механичната част и я мушите в дупката до ключа и тогава вадите електронния ключ -това за в случай че се развали старт/стоп копчето и не можете да изгасите двигателя.

По скоро волана се втвърдява може би поради изключване на сервото.

Макар това ,,"познанията" ми да са нищожни в тази област в сравнение с тези на ЕКО му препоръчвам да си види акумулатора и да си го смени.

И при мен с неподходящ/слаб акумулатор ми даваше разни фантомни грешки и колкото и да замерваха акумулатора все показваше "добро здраве".Като го смених с нов всякакви грешки изчезнаха...

А не е да не съм го и зареждал стария акумулатор.То пък след първото зарежданe ми изгоряха 2-3 крушки...Ама може и да им е дошъл реда, знам ли....Предния собственик е сменял само изгорялата крушка, а аз на къси и дълги изгори ли едната, сменям и двете с нови.

На една баба какъвто и силикон да и сложите все се си остава баба...и с акумулатора е така.
          Last edited by alfa racer GTA; d.m.y г., 23:05.
          Alfa Romeo 159 2.4 JTDm -200 алфистки коня+ 30/40/ до 50 тунинговани коня

Comment

Няма жило, между електронният "гълтач" и заключването на кормилния прът.
            Защо? Защото електрониката се държи, много по-стабилно от механиката.
            Затова и предпочитам да летя на Airbus по fly-by-wire, вместо на Боинг, построен по праисторическата технология, fly-by-cable.
            Защото заключването на волана е обезпечено от изключително надежден алгоритъм, който разполага с прекрасна защита, за да не се заключи воланът по време на движение.
            Само глупак би помислил, че може това да стане, и то при скорост 180км/ч.
            1996 164 Super T.S | 2003 166 20V Sportronic Distinctive + Haes & Webasto | 02/2006 159 SW JTDм 150 CAVALLI HIGH DPFon

Comment

"Oбезпечено от изключително надежден алгоритъм, който разполага с прекрасна защита"
              Това думи от някоя "прекрасна" реклама на Телешопа ли са? Космодиск? Магнитните наколенки?

По-големи глупости не бях чел скоро.
              Особено пък за електрониката и механиката. На 20тата година всички потенциометри и моторчета на drive-by-wire системата при колите са приключили земния си път.
              А дросела с жило ще преживее и третата световна война.
              156 2.0TS

Comment

Първоначално публикувано от dhtj Покажи съобщение
                "Oбезпечено от изключително надежден алгоритъм, който разполага с прекрасна защита"
                Това думи от някоя "прекрасна" реклама на Телешопа ли са? Космодиск? Магнитните наколенки?

Особено пък за електрониката и механиката. На 20тата година всички потенциометри и моторчета на drive-by-wire системата при колите са приключили земния си път.
                Ти защо тогава изтъпяваш, да караш кола с електронен инжекцион?
                Купи си кола с карбуратор ДААЗ-2101 и обикновена газова, с вакуумен изпарител, и мирясай.
                1996 164 Super T.S | 2003 166 20V Sportronic Distinctive + Haes & Webasto | 02/2006 159 SW JTDм 150 CAVALLI HIGH DPFon

Comment

Само където Airbus-а (и всички останали) на определен брой години се разкостват абсолютно до последното болтче докато остане само голата черупка, инспектира се до последното кабелче, документира се и се сглобяват по обратния ред, докато при 15-годишния "нов внос" не знаеш на кой ненормалник какво му е хрумнало да твори през годините в кварталния гараж.

Comment

Ами да, ако говорим само за надеждност и дълговечност, карбуратора няма конкуренция. Както и простата механика като цяло.

На село в гаража още имам един балкан и един иж, сипваш бензин, риташ и пали. 64' година производство.

По улиците все още може да се видят лади, москвичи, по селата работните коли масово са УАЗки. А 90% от френските и 'талянските тоалетни от 80те и ранните 90' години вече са по моргите. Тези които са по пътя им мигат габаритите като пуснеш мигач и им се вдигат оборотите като пробваш да пуснеш ел. стъклата, а задната чистачка работи само когато е сухо.
                    И всичките са с обикновени газови, щото "електронния им инжекцион" отдавна не работи.
                    Last edited by dhtj; d.m.y г., 00:35.
                    156 2.0TS

Comment

Е то с файтон още по-надеждно, пък и не зареждаш, спираш конете да се напасат с трева Добре са си новите технологии, стига да са подсигурени при евентуална повреда, не в един момент да останеш така:
                      https://youtu.be/gw-EXGqNlJ0

Comment

Да, да не се отклоняваме толкова от темата.

Само да напомня, че в близкото минало (преди 5-6 години) , тойота изтеглиха милиони коли за да им подменят педалите на газта (drive by wire, естествено) , защото имаше случаи в които педала сам си подаваше газ. В САЩ имаше доста смъртни случаи заради това.

Щом това е възможно, значи е съвсем нормално човек да се притенява да не му се заключи и волана.

https://www.ams.bg/content/toyota-ot...-evropa-007461
                        156 2.0TS

Comment

На мен ми се е случвало,Рено Меган от тия с картата вместо ключ,завъртя на стартер и се удари в стената вътре в сервиза,без да има човек вътре в колата,добре че не бях пред колата,че щеше да ме смачка.
                          alfa 159 1,8 mpi/lpg

Comment

Електрониката е хубаво нещо, но е уязвима от външни смущения.
                            Особено цифровата, каквато се ползва в случая.
                            Един мощен електромагнитен импулс и всичко умира.

Поради това, каквито и добре премислени алгоритми да работят на нея, опасност от неадекватно поведение винаги съществува.

159 1.8 MPI
                            166 2.0 TS (ex)

Comment

Първоначално публикувано от ecotronic Покажи съобщение
                              Споко. Самолети летят с такива системи.

Виж за Алфи, наистина си е притеснително
                              Е, да, ама нали, едното е мислено, мислено и сложено. А понякога някои от мисленията на други се спестяват.
                              Пример - в Тойотата ми има резервно захранване за нея. Ако по някакви причини захранването (разбирай алтернатор) и акумулатора решат да умрат, изчезнат от захранващата линия на автомобила, как ще продължи да работи системата? В Тойота са сложили един мощен кондензаторен блок, на отделна линия само с такава цел, който може да осигури в такъв случай 2 пълни последователни спирания. Хайде сети се при Алфа дали го има този резервен вариант. Риторичен въпрос.
                              Аз се чудя точно за тази система защо Алфа са решили да я слагат, като нямат техническа нужда от нея. Всичко е заради "да си в час с времето". Иначе няма как да оправдаят цената на колата. И точно поради тази причина при Алфа не е баш спирачка-по-жица. Има си механична връзка от педала до хидравликата, ама при нужда.

Приключили друг път. Правят проблем тези, евтините, при които има механичено триене за определяне на положението. При другите, като един елемент си е изчислен и направен да държи дълго време, то по-скоро няколко жила ще смениш от протриване, вместо един такъв безконтактен сензор.

Да, да не се отклоняваме толкова от темата.

Само да напомня, че в близкото минало (преди 5-6 години) , тойота изтеглиха милиони коли за да им подменят педалите на газта (drive by wire, естествено) , защото имаше случаи в които педала сам си подаваше газ. В САЩ имаше доста смъртни случаи заради това.

Щом това е възможно, значи е съвсем нормално човек да се притенява да не му се заключи и волана.

https://www.ams.bg/content/toyota-ot...-evropa-007461
                              Причината в случая не е конкретно в управлението-по-жицата.
                              Аналогичен пример с твоето жило - какво правим ако има някаква извивка, която кара жилото да се разкъсва - конструктивен недостатък? Натискаш педала на газта, късат се част от нишките и се заплитат в кожуха. Отпускаш педала, ама жилото си е блокирало на едно място. И какво правим в този момент с великата "стара" система?
                              Last edited by BO; d.m.y г., 12:15.
                              A20DTH ЖТД ама не баш
                              1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
                              Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда

Comment

Ееех, едно време кви УАЗки имашеее...Не, че нещо, ама за колко случая на заключен волан на 159 в движение сте чули, чели, или сте ставали свидетели? По същата логика, "човек е съвсем логично да се притеснява" и, че може да го удари метеорит докато си кара по магистралата. Няма смисъл да сравняваме портокали и ябълки. ...
                                (1996) 146 ti EX ( 2008 ) 159 Sportwagon 3.2 JTS

Comment

Working...
                                X